RSS

Украинские новости

Разом зі Стівом Джобсом йде ціла епоха

  •      2

Відходить у відставку людина, яка змінила світ електроніки, а разом з ним — побут і навіть спосіб життя мільйонів людей. Стів Джобс, глава корпорації Apple, залишає свій пост .

У листі співробітникам компанії, він повідомив, що не може більше в повній мірі виконувати свої обов’язки. Зараз Джобсу 56 років. Він бореться з важкою недугою, онкологічним захворюванням.Діагноз «рак печінки» йому поставили три роки тому.

Незважаючи на хворобу, Джобс планує залишитися в Apple в якості голови ради директорів. А на посаду глави компанії він рекомендував Тіма Кука, який останнім часом часто підміняв свого начальника. Після офіційного оголошення про відхід, акції Apple зазнали серйозне падіння. Всіх хвилює, як можуть змінюватися компанії після відходу їх творців.

Стів пішов, хай живе Стів. Фактично через хворобу він не стояв біля керма корпорації з січня цього року. А останнім часом зв’язок між станом його здоров’я і котируваннями акцій була очевидна. Стів хворий, акції просідають. У березні Стів перериває лікарняний для презентації iPad 2. Зал аплодує стоячи. А ринок різко росте вгору.

Те, що зараз називають найдорожчим, найвпливовішим, самим геніальним брендом, створювалося в середині 1970-х років в гаражі. Прийомний батько Джобса віддав його синові і компаньйонам. І притяг дерев’яний верстак, який став першою складальної лінією в історії Apple.

Персональні комп’ютери ніколи ще не були так персоніфіковані. Кажеш Apple, маємо на увазі — Джобс.Чимало цьому сприяли презентації нових продуктів: Стів Джобс проводив їх особисто, як шоумен, в незмінній чорній водолазці і левайсах, які з роками вже просто бовталися на його фігуру тілі.

Якою буде компанія в пост-джобсовскую епоху ? Багато експертів, а разом з ними і найвідданіші еппломани впевнені: все залишиться, як раніше, тільки люди тепер будуть раціональніше підходити до покупки. Адже зачаровувати, а іноді й просто зомбувати їх красою і незвичністю, скажімо, планшетников більше нікому.

Інша корпорація, чиїм синонімом теж стало ім’я його засновника і голови — Microsoft. У 1988 році Apple, вже монстр комп’ютерного світу, подає до суду на компанію Білла Гейтса за крадіжку «виду і духу» своєї системи. Гейтс справу виграє, і два гіганти надовго залишаються заклятими ворогами. Під час перемир’я в 2007 році їх запрошують на ток-шоу, де ті пояснюють один одному і всьому світові — хто є хто.

Як і Джобс, Гейтс почав створювати компанію на коліні. Не в гаражі, правда, а в кімнаті мотелю. Там 19-річний студент Гарварда винаходив програмне забезпечення для поки ще не існуючих мікрокомп’ютерів. Через 6 років до нього звернеться гігант індустрії IBM. Гейтс заплатить одного програміста 50 тисяч доларів за операційну систему MS-DOS і продасть її IBM. Та до того часу спорудила персональний комп’ютер. Нова машина стане всесвітньо відомої IBM PC. До 1991 року Microsoft вже належало 44 відсотки прибутку всього ринку програмних продуктів.

До речі, саме корпорація IBM створила прабатька всіх персональних комп’ютерів. У 1981 році у них з’явилися перші PC, які стали справді найбільш популярними і масовими. На цьому ринку IBM залишалася до 2005 року, коли вирішила продати своє комп’ютерне підрозділ. Нещодавно один з провідних інженерів компанії Марк дин заявив: 30-річна ера ПК закінчується.

З цим погоджується і Стів Джобс . Його iPad — це вже над-і посткомпьютерное пристрій. Відмовляється від основного бізнесу та компанія Hewlett-Packard. Він буде або продано, або його виділять в окрему PC-компанію.

З 1996 по 2007 рік і в 2009 році Білл Гейтс ставав найбагатшою людиною планети. Але король теж пішов. Пост Microsoft він залишив улітку 2008 року. Тепер весь час він присвячує благодійному фонду імені себе і свій дружини.

На відхід Стіва Джобса болісно відреагував ринок. Затремтіли айпеди та айфони в руках мак-юзерів. В «Твіттері «, причому російськомовному, його ім’я і прізвище на кирилиці відразу вийшли в топ-тренд.Англомовна частина «Твіттера» ворожить: що означають ці два загадкових слова — Стів Джобс?

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.