RSS

Украинские новости

Коли Янукович звільнить Тимошенко?

  •      9

За кілька днів до оголошення вироку Тимошенко, на відкритті стадіону «Олімпійський» в Києві, трибуни обсвистали українського президента Віктора Януковича , коли той вирішив звернутися до них з промовою.Дивуватися такому «теплому прийому» не доводиться: рейтинг популярності Януковича неухильно знижується не тільки в Києві, де він і без того користувався невеликий підтримкою, але і в рідному Донецьку.
На останньому саміті керівників Європейського союзу та країн «Східного партнерства» в Польщі керівники країн ЄС попередили Януковича, що у разі звинувачувального вироку Юлії Тимошенко і заборони на її участь у виборах можливість подальших переговорів з Україною про асоціацію та зону вільної торгівлі може бути поставлена під сумнів .
Тема Тимошенко була головною темою переговорів — розлючений Янукович навіть не дочекався кінця зустрічі і бойкотував заключний вечеря. Але європейці не сильно злякалися: на спеціальній зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн ЄС було знову підтверджено, що вирок Тимошенко вплине на переговори з Києвом.
Від російського керівництва на останній зустрічі в Завидово Януковичу не вдалося — і не вдасться — добитися ніяких значних поступок щодо ціни на газ. Можна, звичайно, стверджувати, що історія з Тимошенко тут абсолютно ні при чому. Але ні для кого не секрет, що в Москві обурені тим, що колишнього українського прем’єра судять саме по «газовому» справі і намагаються кинути тінь і на репутацію « Газпрому », і на особисту репутацію партнера Тимошенко за погодженням газового контракту — Володимира Путіна . Власне,Дмитро Медведєв вже публічно відгукувався про якість українського правосуддя, тут ніякі домисли не потрібні.
Чи може політик , який не має підтримки у власній країні, що знаходиться під тиском і з боку Заходу, і з боку Сходу дозволити собі засадити на довгі роки в тюрму головного опонента?Відповідь на це питання, здається, зрозумілий, і у Януковича були всі можливості вийти з божевільної ситуації і зберегти обличчя. Йому пропонували різні варіанти і представники Євросоюзу, і люди з власного оточення.
Але Янукович не політик. Він — авторитет. І щодо вироку Тимошенко у нього зовсім інша думка.Він може вважати, що Тимошенко — його єдине цінне майно. Це те, що може дозволити йому утримати владу. Адже, якщо подумати, а що у нього є ще?
Володимиру Путіну для зміцнення влади потрібна була переможна кавказька війна, наче б позбутися російське суспільство від страху перед новими вибухами будинків і терактами в метро. Ще були нафтодолари, що створили ілюзію легкого збагачення не тільки у мешканців особняків на Рубльовці. Олександру Лукашенко необхідна була російська підтримка. Але у Януковича немає ні російських енергетичних ресурсів, ні російських грошей. У нього немає навіть захоплених натовпів, скандують його ім’я на стадіоні. У нього є тільки Тимошенко у в’язниці.
У реальності, в якій живе Янукович, це найкращий товар — дарма, що живий. Янукович вважає, що може тепер торгуватися з Європейським Союзом: і щодо звільнення Тимошенко, і, потім, про її участь в парламентських виборах 2012 року. Він щиро не розуміє, що європейські політики можуть дійсно мислити ціннісними категоріями, і тому не підуть на торгівлю з ним. У цьому нерозумінні Янукович не самотній: навіть деякі українські опозиційні політики вмовляють Брюссель «у що б то не стало» підписати угоду з Україною, інакше країна потрапить «у руки Москви».
Янукович вважає, що може торгуватися з Москвою: не стільки навіть про звільнення Тимошенко, скільки про те, що Україні далі не буде розвивати тему газового контракту. Він щиро не розуміє, що російські керівники ставляться до нього з погано прихованим презирством — як до обдурив їх очікування невмілому керівнику союзної республіки, який ніяк не може зрозуміти свого місця в цьому житті.
У своїй свідомості Янукович — бог, що добився всього.
Він настільки поглинений відбудовування власної розкішної резиденції, створенням сімейної імперії і особистим збагаченням, що в принципі не може і не хоче помічати загроз. Тимошенко у в’язниці для нього — лише важіль для продовження цього чудового існування. Саме тому вона буде сидіти, поки він вигідно її не продасть Заходу чи Сходу. Або поки обурені люди — які прийдуть до резиденції Януковича аж ніяк не через Тимошенко, а тому що у них не буде ні грошей, ні перспектив, — не згадають про томящемся в’язниці опозиційному лідерові.
Виталий Портников Головний редактор українського телеканалу TVi

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.