RSS

Украинские новости

Вчені просять Януковича повернути Україні географічний час

  •      14

Вчені закликають Президента Віктора Януковича ініціювати перегляд рішення парламенту про зміну порядку обчислення часу на території Україні .

Відповідний лист до голови держави підписали учасники «круглого столу» про можливі наслідки зміни обчислення часу в Україну, який відбувся 11 жовтня в Міністерстві надзвичайних ситуацій, повідомила прес-служба МНС.

На думку учасників заходу, рішення Верховної Ради не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично вводить в Україну час третього часового поясу, що суперечить фізико-географічному розташуванню нашої держави і нормам, що діють у більшості країн світу.

«Як відомо, Земна куля розділений на 24 часових пояси. Відповідно, Україні давно була включена в другій пояс. Географічне розташування України не дає ніяких підстав переводити Україна в третій часовий пояс.Потрібно повернутися до позиції, яка підтверджується усіма картами й атласами світу », — зазначив директор Інституту географії НАН України Леонід Руденко.

Як відзначив член-кореспондент Національної Академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор Микола Поліщук, зміна обчислення часу негативно позначиться на умовах життєдіяльності значної частини громадян України і завдасть шкоди здоров’ю людей.

«Усі біологічні ритми людини проходять не по декретному часу, а за біологічним. Люди старшого віку, люди з хронічними захворюваннями і діти надзвичайно важко адаптуються до декретного часу. Потрібно перевести на географічне час і перестати гратися. За цим поясним часом живе організм », — підкреслив Поліщук.

Крім того, наголошували учасники заходу, рішення Верховної Ради призведе до економічних втрат і спричинить труднощі функціонування банківських систем і міжнародних транспортних перевезень.

Начальник управління НКРЕ Владислав Попович підкреслив, що великі проблеми виникли у сфері комерційного обліку електроенергії в оптовому і роздрібному ринку.

«Рішення Верховної Ради застало зненацька енергетиків у цьому аспекті, оскільки фактично весь оптовий ринок здійснює облік по годинах, лічильники фактично всі прив’язані до часу. На оптовому рівні в Україні 13 тисяч таких точок обліку і 200 тисяч на рівні роздрібного ринку, це споживачі — побутові та промислові. Відповідно, прийняті зміни потребують перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати в строк до 30 жовтня. Лічильники, незважаючи на рішення Верховної Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час. Зараз є інформація, що багато обленерго дають приписи для споживачів про термінове перепрограмуванні лічильників.Якщо частина лічильників вдасться перепрограмувати, а частина ні, час розбалансування за комерційним облік — це значні втрати. При цьому на сьогоднішній день не можна прогнозувати, якими будуть наслідки для системи комерційного обліку оптово-роздрібного ринку ».

Попович також повідомив, що це рішення спричинить за собою значні витрати на перепрограмування — 82 гривні на один лічильник, притому, що частина з них не підлягає перепрограмуванню і потребує заміни. Він також зазначив, що деякі обленерго просять 500 грн.за перепрограмування устаткування.

У свою чергу, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда повідомив, що зміна часу також впливає на гідрометеорологічну діяльність.

«Ця діяльність координується одним міжнародним — універсальним часом. Всі гідрометеорологічні спостереження на Земній кулі проводяться фізично в один і той же момент, щоб провести розрахунки за отриманими даними. Перехід на літній час призводить до запізнення в нашій роботі на одну годину. Взимку я маю повний набір усіх видів інформації в 09:00. Влітку це все відбувається на одну годину пізніше і призводить до того, що аналіз і прогнозування здійснюються із запізненням. Ми фактично на 1 годину пізніше можемо зреагувати на загрозливу ситуацію природного характеру. За цим годиною стоять і людські життя, і шкода інфраструктурі ».

Підсумком обговорення експертів і вчених стало спільне звернення до Януковича з проханням ініціювати громадське обговорення доцільності впровадження переходу на літній час, виступити із законодавчою ініціативою про скасування постанови Верховної Ради «Про зміну порядку обчислення часу на території України» та встановити президентський контроль за введенням регіональних графіків початку робочого дня.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.