RSS

Украинские новости

Российская цензура "порезала" интервью Стрелкова

  •      2
Российская цензура "порезала" интервью Стрелкова
tvc.ru

Інтерв’ю колишнього головнокомандувача військовими формуваннями сепаратистів Донбасу Ігоря Стрєлкова, взяте для МІА «Россия сегодня» журналістом Олександром Чаленко, було випущено російським інформагентством в двічі відредагованому вигляді, причому правки носили істотний характер.

Увечері 1 грудня найбільш повна версія тексту з доступних на поточний момент була опублікована на сайті «ПолитНавигатор» з анотацією автора.

Першу редакцію, за словами Чаленко, здійснювала прес-служба Стрєлкова, при цьому, як з жалем зазначив журналіст, з розмови «зникли дуже цікаві фрагменти». Другу редакцію справили вже співробітники «Россия сегодня». У своєму Facebook Чаленко пояснив, що текст було потрібно скоротити більш ніж в два рази, і «редактор не міг ніяк відібрати потрібні питання і відповіді».

Зокрема, при другій редакції із слів Стрєлкова прибрали категоричну заяву про те, що він є полковником ФСБ.

«Я дійсно полковник ФСБ, тому спокійно ставлюся, а взагалі не раджу вам військового називати на звання нижче, ніж воно є», — відповів Стрєлков Чаленко, який процитував заяви деяких критиків про те, що «Стрєлков — це всього лише підполковник ФСБ, тому у нього немає ніякого досвіду планування армійських операцій».

Також з інтерв’ю Стрєлкова був прибраний пасаж про «шкідливість» штурму Донецького аеропорту військами ДНР.

«Атака на аеропорт не тільки не потрібна, вона й шкідлива, оскільки в результаті неї виявилися пошарпаними і понесли серйозні втрати кращі підрозділи колишньої Слов’янської бригади. Причому без будь-якого сенсу», — сказав Стрільців.

Крім того, редактором «Россия сегодня» були видалені з тексту слова про хаос у військових формуваннях ДНР.

«Я дуже не хотів їхати в Донецьк, там командири воювали один з одним. Мені не хотілося лізти в цю клоаку. Але я був змушений це зробити. Там діяла розколота на дві частини Російська православна армія. У кожній з частин було по 100-150 чоловік. Був «Оплот», був «Схід», були козачі підрозділи. Були безлеровці. Була Шахтарська дивізія, батальйон «Кальміус». Ніхто нікому не підкорявся і між собою не взаємодіяв», — розповів Стрєлков.

Разом з цим зникли і всі заяви Стрєлкова щодо його конфліктів з іншими польовими командирами сепаратистів, зокрема главою батальйону «Схід» Олександром Ходаковським і командиром «Оплоту» Олександром Захарченко, який нині займає посаду голови ДНР. У тому числі з інтерв’ю була прибрана фраза «на каждый роток не накинешь платок».

Також прибрані слова про те, що на момент відступу угруповання Стрєлкова зі Слов’янська «Донецьк взагалі не воював і не збирався», там протікало «абсолютно мирне життя», а «українська сторона до нашого виходу зі Слов’янська і не збиралася Донецьк штурмувати, вона розраховувала, що він повернеться до них без бою». Крім того, з розмови видалили частину, присвячену участі в бойових діях на Донбасі приватних військових компаній (ПВК).

Значна частина вилученої редакторами «Россия сегодня» інформації була з різних джерел відома і раніше. Зокрема, Стрєлков (Гіркін) вже розповідав журналістам, що служив у ФСБ до весни 2013 року, поки не перейшов на роботу до Малофєєва. З великої кількості джерел також було відомо про конфлікти між різними польовими командирами ДНР

Восени 2014 після повернення з Донбасу до Москви Ігор Стрєлков дав серію резонансних інтерв’ю і вступив у заочну полеміку з нинішнім керівництвом ДНР, а також зі своїм колишнім соратником Олександром Бородаєм і колишнім роботодавцем Костянтином Малофєєвим. Невдоволення Бородая і Малофєєва викликали насамперед політичні заяви Стрєлкова про «партії зради» у вищих ешелонах російської влади, до якої екс-головнокомандувач ДНР зарахував, наприклад, Владислава Суркова. Також Стрєлков в інтерв’ю газеті «Завтра» визнав, що успіх контрнаступу ДНР в серпні 2014 визначили прибулі з Росії «відпускники» — кадрові військові, які офіційно не перебували при виконанні службових обов’язків.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.