RSS

Украинские новости

Як анексія Криму вдарила по кишенях росіян

  •      0

«Вітчизна наша йде по важкому шляху. І ніхто не знає, що нас чекає попереду». Такі слова з трепетом у голосі промовив кінорежисер Олександр Сокуров під час вручення йому в Кремлі Держпремії РФ. Президент Владімір Путін, який стояв поруч був напружений. Адже ще в 2008 році Сокуров зробив своє знамените пророцтво про долю Росії, яке починає збуватися.

Економічна криза охоплює все більше регіонів Росії. Впевнено поки тримаються тільки Москва, Сахалін і Тюмень. В инших суб’єктах РФ фіксується зниження по всіх фінансових показниках – інвестиціях, промисловому виробництву, бюджетних надходженнях. Ростуть тільки інфляція, ціни, борги і – комунальні платежі

Хвиля масових скорочень докотилася до індустріальних центрів Росії. Автомобільний гігант і гордість Росії ВАТ «АвтоВАЗ» вже другий рік поспіль продає на 5-7% менше машин на місяць. Внаслідок цього тільки в 2014 році «АвтоВАЗ» був змушений звільнити 14,4 тис. працівників, збільшились втрати в 3,2 рази.

Особливо стрімко падають доходи населення – відсотків на 5-10 на місяць. І це після грудневого обвалу. Тривожним сигналом сповзання країни до зубожіння стало попадання автомобільної столиці Росії – міста Тольятті – в список найбідніших міст РФ. За даними дослідження Фінансового університету при уряді Росії кількість бідного і малозабезпеченого населення в семисоттисячних Тольятті досягло 70%.

У багатьох виникає закономірне питання: якщо такий індустріальний центр як Тольятті йде в піке, що ж відбувається в провінційних містах російської глибинки? І як на цей спад вплинуло взяття на казенний баланс двохмільйонного доважку Крим?

Погіршує загальний настрій жителів Тольятті повідомлення з центру про те, що уряд Росії зробив ще один економічний реверанс перед своїм регіоном-улюбленцем – Кримом, цього разу – звільнивши весь кримський бізнес від сплати податків по ПДВ. Мало хто в Тольятті може це пояснити. Як і те, чому Тольятті ніяк не може стати центром суб’єкта федерації, а ось вдвічі менший Севастополь отримав статус суб’єкта РФ зі статусом міста федерального значення миттєво і без жодних зусиль – лише трохи помахавши російськими прапорами.

Недавня заява професора МДУ Наталії Зубаревич стосовно цього викликала шквал дискусій в країні. Авторитетний експерт з регіональної політики сказала, що Кремль намагається домогтися щастя для Криму в той час, коли решта країни розсипається.

Зубаревич остудила тріумф прихильників «Кримської весни» холодними фактами: Крим – на 85% збитковий регіон і виживає тільки завдяки найбільшій в Росії дотації з бюджету в розмірі 125 млрд. рублів на рік. Це відбувається за рахунок «відбирання грошових знаків в инших росіян, територій і галузей».

У 2015 році дотаційність Кримського півострова тільки зросла, досягнувши непристойних – 91%, а сам бюджет Республіки зріс порівняно з попереднім роком на 22 млрд. рублів і зрівнявся з бюджетом багатого Красноярського краю, населення якого перевищує кримське на 50%, а територія – більше ніж в 2 рази.

Що в країні додалося їдців, відчули всі в Росії. Робочий Тольятті тепер через податки повинен оплачувати дешевий бензин для комфорту кримських водіїв – близько 10 млрд. рублів в 2014 році. А простий вчитель міської школи після приєднання змушений годувати не тільки свою сім’ю, а й кримську пенсіонерку, якій в 2014 році разом з її подругами знадобилося ні багато, ні мало, а 33 млрд. рублів.

В цілому, дотування окупованого Криму щорічно буде обходиться росіянам приблизно в 350 млрд. рублів, – підсумував незабаром після приєднання директор з макроекономічних досліджень Вищої школи економіки Сергій Алексашенко. Він вважає, що протягом наступних 5-6 років Росія буде змушена виділити Криму 2 трильйони рублів (приблизно 60 млрд. доларів).

А поки новоспечені громадяни Росії в Криму витрачають новенькі російські купюри, робочий з Тольятті відганяє від себе думки про можливе звільнення. Отримавши, як йому здається, цілий Крим, він тихо радіє, відчуваючи гордість за свою країну і її велич. Він не хоче помічати ознак наближення свого зубожіння, а тим більше – замислюватися про те, що чекає його Вітчизну попереду.

P.S.: Губернатор Самарської області РФ Микола Меркушкін заявив, що Росія на пенсію не заробляє, і існуюча ціна на нафту не дозволить проводити пенсійні виплати населенню в найближчі кілька років. «Ви, напевно, теж знаєте, що зараз, за прогнозами, якщо ціна на нафту буде такою ж, то всі резерви країни на майбутній рік закінчаться. А з резервів в тому числі фінансується пенсія. На пенсію країна не заробляє. Давайте будемо, умовно кажу, молитися богу, щоб пенсію отримували через п’ять років. Щоб ми пенсію отримували через п’ять років», – сказав Меркушкін в ході засідання вченої ради Самарського державного університету.

Але головне, що «Кримнаш»… Їй Богу, це найбільш унікальний випадок колективного самогубства в історії людства.

Источник: Незалежний культурологічний часопис

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.