RSS

Украинские новости

Нова пропозиція Україні Газпрому різко скорочує закупівлі російського газу

  •      0

Україна подала заявку на закупівлю у Газпрому в 2012 році 27 мільярдів кубометрів газу проти 40 мільярдів кубометрів у 2011 році.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко .

«Так, ми вже направили офіційну заявку на 27 мільярдів кубометрів», — сказав, зокрема, він, уточнивши, що це обсяг, який Україна планує закупити в наступному році.

Разом з тим, на уточнююче запитання, коли була направлена ​​заявка, міністр відповів: «по-моєму, ще минулого тижня».

Як раніше повідомлялося, протягом найближчих років Україні має намір скоротити обсяги закупівель російського газу в три рази. «Втечении найближчих років скоротити обсяги закупівлі російського газу в три рази», — сказав прем’єр-міністр Микола Азаров .

Проте експерти відзначають, що Україна загрожує штраф, якщо до 2019 року вона скоротить імпорт газу з Росії, це передбачено контрактом, підписаним між Москвою і Києвом.

Відзначимо, що уряд Миколи Азарова постійно вказує на невигідність підписаних екс-прем’єром Юлією Тимошенко газових контрактів. Українська влада кілька разів піднімала питання про перегляд ціни на газ перед російським Газпромом , однак так і не змогла добитися успіху.

Раніше Президент України Віктор Янукович заявив , що зростання ціни на газ у зв’язку з контрактом 2009 року між Україною і Росією несе загрозу українській економіці.

Через це питання співпраці України та Митного союзу варто особливо гостро, оскільки російська влада неодноразово заявляли , що вступ країни в ТС дозволить Україні отримувати газ за внутрішніми цінами Росії.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010 в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для поставок газу на Україна. Мито була обнулена, як наслідок, зниження склало 30% від контрактної ціни газу.

Примітно, що через несподіване подорожчання нафти у зв’язку з подіями на Близькому Сході російський газ для Україні буде коштувати не $ 313 за 1000 куб. м, а $ 350 (у третьому кварталі), а також $ 400 замість $ 347 в четвертому, враховуючи знижку в $ 100 з боку Газпрому.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.