RSS

Украинские новости

«Замовникам» Гонгадзе нічого не буде

  •      1

Вчора в Печерському районному суді Києва, який розглядає справу щодо колишнього начальника департаменту Головного управління кримінального пошуку (ГУКП; займається проведенням зовнішнього спостереження) МВС Олексія Пукача, почався допит обвинуваченого.

Як відомо, Олексій Пукач звинувачується у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, перевищенні влади і службових повноважень щодо громадського діяча Олексія Подольського, а також у знищенні документів про проведення зовнішнього спостереження за журналістом, нагадує «Комерсант України» в матеріалі » Убив за Батьківщину «. Процес почався в кінці квітня, і згідно з рішенням суду засідання проходять у закритому для ЗМІ режимі, оскільки обвинувальний висновок містить інформацію, що є державною таємницею.

Вчорашнє засідання не стало винятком — нечисленні журналісти, що зібралися у внутрішньому дворі Печерського суду, дізнавалися подробиці засідання від учасників процесу. «Він (Олексій Пукач), коли мене бив, був найбільшим і найсильнішим з тих міліціонерів, які мене викрали. Зараз він помітно здав, як-то весь зморщився, — поділився враженнями Олексій Подольський, який у 2000 році був викрадений співробітниками ГУКП і жорстоко побитий .- Сьогодні він так довго розповідав про те, що Георгій Гонгадзе був агентом ЦРУ, що в мене склалося враження, що він виправдовується: мовляв, я не просто так вбив, я вбив шпигуна з користю для держави «.

Саме Подільський перший повідомив журналістам про те, що підсудний Пукач під час допиту назвав замовників вбивства Георгія Гонгадзе. «Він чітко сказав, що це Кучма, він назвав Литвина, Джигу (Микола Джига, в 2000 році — перший заступник голови МВС, зараз — голова Вінницької облдержадміністрації) і Кравченко (Юрій Кравченко, у 2000 році міністр внутрішніх справ, знайдений мертвим у березні 2005 року) «, — заявив Олексій Подольський. За його словами, Олексій Пукач на суді розповів про те, що після того, як він і його подільники вбили Георгія Гонгадзе, його викликали в кабінет Юрія Кравченка. Там вже нібито знаходилися сам міністр, Володимир Литвин, Микола Джига та Едуард Фере, який на момент вбивства Гонгадзе очолював апарат МВС. «Пукач повідомив, що Кравченко сказав Литвину:» Це той самий хлопець, начальник нашої розвідки, який вивіз і вбив Гонгадзе «, на що Литвин сказав:» Я це дуже добре знаю «, — передав свідчення підсудного Олексій Подольський .- Кравченко запевняв Литвина , що «ми віддані президенту і виконаємо будь-який його наказ». І Литвин нібито постійно кивав головою «.

Потерпілий також повідомив, що Олексій Пукач у свідченнях суду вказував: «Коли отримував від Кравченка замовлення на Гонгадзе, той посилався на президента». «Кравченко говорив — ти, мовляв, розумієш, про що мова, президент особисто дав вказівку», — передав слова підсудного Олексій Подольський, додавши, що «вся ця інформація є в матеріалах справи».

Нагадаємо, в березні перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що стосовно Леоніда Кучми порушено кримінальну справу, і він «підозрюється в причетності до незаконних дій і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, а також до незаконних дій щодо журналіста Олексія Подольського». Вчора адвокат екс-президента Віктор Петруненко заявив, що свідчення Олексія Пукача не спричинять серйозних наслідків для Леоніда Кучми. «Свідчення Пукача потрібно оцінювати критично і розуміти мотиви, по яких він дає такі свідчення. Він обумовлює ряд осіб в надії уникнути суворого покарання, яке можливе за вбивство Георгія Гонгадзе», — заявив Петруненко, пообіцявши, що «цей обмова буде спростований».

Викладену Олексієм Подольським інформацію пізніше підтвердила і Валентина Теличенко — представник інтересів вдови журналіста Мирослави Гонгадзе. «Він (Олексій Пукач) називає ті прізвища, що й раніше, — заявила вона після закінчення засідання .- Це Кучма, Кравченко, Литвин, Джига».

Представник Мирослави Гонгадзе також заявила, що, за словами підсудного, зовнішнє спостереження за журналістом велося законно, і Олексій Пукач вважає, що, вбивши журналіста, він врятував Україна. «Під час допиту Пукач годував нас байкою про те, що Георгій Гонгадзе, Олексій Подольський та Олена Притула (головний редактор інтернет-видання» Українська правда «) починаючи з 1997 року готували державний переворот, і він (Пукач) врятував Україна, убивши одного з його організаторів «, — сказала вона, підкресливши, що» Пукач відчув, що його хтось захищає «. «Він і далі себе відчуває героєм, як не сумно це визнавати, — продовжила Теличенко .- З ним носяться як з писаною торбою, містять в місці, яке не передбачено законом, забезпечують охороною в кілька людей і обідами з госпіталю СБУ».

Головний редактор «Української правди» Олена Притула вчора відмовилася від коментарів. Так само вчинив і Микола Джига. «Все, що стосується цієї справи, я не хотів би пояснювати. Тим більше по телефону», — заявив він. Не прокоментував слова Олексія Пукача і Володимир Литвин, який, втім, раніше неодноразово спростовував інформацію про свою причетність до вбивства журналіста.

Колишній генпрокурор, народний депутат Святослав Піскун (Партія регіонів) вважає, що Генеральна прокуратура повинна провести перевірку заяви Олексія Пукача. «Якщо його слова голослівні й не підтверджені матеріалами справи, це наклеп. Якщо ж вони підтверджені зібраними матеріалами, тоді необхідно проводити розслідування відносно осіб, яких він назвав, і вирішувати питання про притягнення їх до відповідальності. По одному тільки заявою ніхто людей судити не буде «, — заяви Піскун.

«Пукач назвав людей, які замовляли йому вбивство, і вони повинні свідчити у відкритому процесі. Неможливо в повній мірі визначити рівень провини Пукача без позиції людей, яких він називає замовниками, — сказала вдова журналіста Мирослава Гонгадзе .- Якщо Пукач говорить про державний переворот, якщо йому так представили необхідність вбити Гію, то в цій справі не могли бути не замішані спецслужби. Пукачу однозначно повинні дати довічне ув’язнення, але принциповим у цій справі є покарання замовників і підбурювачів убивства «.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.