RSS

Украинские новости

У Білорусії підприємцю не дозволили дихати в центрі міста

  •      7

Білоруський підприємець Микола Чорноус, який попросив мерію Барановичів дозволити йому «два години глибоко дихати в центрі міста», отримав відмову,повідомляється на сайті правозахисного центру «Весна».

Заявник отримав з міськвиконкому листа, в якому сказано, що він порушив статті 2, 5 і 8 закону «Про масові заходи». На цій підставі мерія не дала дозволу «два години глибоко дихати біля пам’ятника Леніну».

Раніше Черноус просив місцеву владу дозволити йому велопробіг і марафонську ходьбу «проти бюрократизму», проте в мерії йому щоразу відмовляли. «У таких умовах підприємець попросив дозволити йому хоча б просто глибоко подихати 2:00 біля пам’ятника Леніну. З’ясувалося, що і це в Барановичах не можна робити без спеціального дозволу», — сказано в заяві «Весни».

Тим часом в Білорусі набули чинності поправки до закону про масові заходи, згідно з яким на будь-які масові присутність громадян в громадському місці треба отримувати дозвіл влади, повідомляє«Інтерфакс» . Припис в числі іншого стосується і флеш-мобів, організованих через інтернет.

Також закон розширив поняття «пікетування». Відтепер до нього прирівнюється «спільне масову присутність громадян у заздалегідь визначеному громадському місці (у тому числі під відкритим небом) і встановлений час для здійснення заздалегідь певного діяння, організоване, в тому числі, через глобальну комп’ютерну мережу інтернет або інші інформаційні мережі, для публічного вираження своїх суспільно-політичних настроїв чи протесту «.

Міністр внутрішніх справ республіки Анатолій Кулешов заявив, що поправки «спрямовані на забезпечення безпеки не окремої групи людей, а всього суспільства». За його словами, розробники закону вивчали міжнародний досвід у цій сфері, і білоруський закон «найбільш демократичний у порівнянні з діючими в розвинених демократичних країнах».

Білоруські правозахисники, у свою чергу, дотримуються іншої думки, вважаючи, що поправки «порушують права громадян на мирні зібрання, гарантовані конституцією як Білорусії, так і базовими нормами міжнародного права, вводять адміністративну відповідальність громадян за невинні дії і бездіяльності».

У 2011 році за Білорусі пройшла хвиля так званих «мовчазних протестів», учасники яких висловлювали своє невдоволення зубожінням населення внаслідок проведеної в країні економічної політики. Всі ці акції були жорстоко придушені владою.

По материалам lenta.ru

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.