RSS

Украинские новости

«Чорнобильці» і «афганці» готові відновити акції протесту

  •      12

Українська влада говорять про зростання соціальних виплат населенню в новому році. Однак чорнобильці і «афганці» стверджують, що уряд їх обманув, і погрожують новими вуличними протестами.

 Ліквідатори наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, масові акції протесту яких пройшли в українських містах в кінці 2011 року, звинуватили владу в невиконанні даних раніше обіцянок про виплату належних за закону пенсій та допомог. Чорнобильці, судячи з їхніх заяв, готуються до нових протестів.

 Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає ці звинувачення безпідставними. За його даними, розмір соціальних виплат зріс настільки, наскільки уряд їх «може гарантувати і забезпечити за рахунок зростання економіки». Вітаючи колектив Секретаріату уряду з новорічними та різдвяними святами, Микола Азаров 3 січня заявив, що задоволений тим, як Кабінет міністрів проводить соціальну політику .

 На думку прем’єра, соціальні гарантії і купівельна спроможність жителів країни зростають. Разом з тим Азаров визнав, що поки «рано говорити про поліпшення життя населення, оскільки уряду доводиться боротися з глибокою кризою». Він поскаржився на те, що значні суми йдуть для задоволення судових позовів «з виплати великих пенсій і компенсацій чорнобильцям». 

Голова Конфедерації незалежних профспілок України і депутат парламенту від опозиційної фракції «БЮТ-» Батьківщина «Михайло Волинець на відміну від прем’єра не бачить позитивних тенденцій . «Скоротивши соціальні виплати чорнобильцям,» афганцям «, шахтарям-інвалідам та одиноким матерям, влада позбавила їх можливості купувати найнеобхідніші для життя товари», — заявив депутат в інтерв’ю Deutsche Welle. За його даними, через падіння купівельної спроможності населення відбулося різке зменшення обсягів дрібної роздрібної торгівлі, були скорочені півтора мільйона робочих місць у сфері малого бізнесу.

 У грудні акції протести в Донецьку, Луганську та Києві припинилися після того, як прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв виплачувати чорнобильцям у новому році підвищені пенсії. Очікувалося, що ці допомоги зростуть у перерахунку до 300-500 євро в місяць. Однак, як повідомив Михайло Волинець, після Нового року чорнобильці знову звернулися до нього з проханням організувати зустріч з керівництвом кабінету міністрів.

За словами депутата, ліквідатори наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС виявили, що їм знову нарахували пенсії на рівні листопада-грудня 2011 року. Обурені політикою нинішнього уряду в соціальній сфері та ветерани війни в Афганістані. Їх тривогу викликало рішення Конституційного суду від 27 грудня 2011 року, згідно з яким уряду дозволено не виконувати закон про бюджет в частині соціальних виплат і самостійно регулювати розміри цих допомог.

Крім того, в остаточному варіанті держбюджету на 2012 рік з’явився пункт, якого не було в проекті. Відповідно до цього положення десятки законів про порядок виплат пільговикам будуть застосовуватися у встановлених Кабміном розмірах, виходячи з наявних у нього коштів . На думку лідерів чорнобильців, це може означати фактичне припинення соціальних виплат. Схожої думки дотримується і один з керівників організації «афганців» «Ніхто, крім нас» Ігор Шекунов. У заяві для преси він назвав дії влади «оголошенням війни». І «афганці «, і чорнобильці заявили, що мають намір проконтролювати всі виплати уряду пільговикам і в разі порушення владою даних раніше обіцянок відновити з середини січня масові протести на вулицях українських міст.

 Deutsche Welle

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.