RSS

Украинские новости

Обама пообіцяв забезпечити військову перевагу США

  •      4

Президент США Барак Обама заявив, що скорочення військових витрат не вплине на здатність країни боротися з тероризмом і витримувати конкуренцію зі стратегічними супротивниками. Про це повідомляє 5 січня CNN.

«Так, наше військове присутність зменшується, але світ повинен знати: США не мають наміру втрачати свою перевагу», — підкреслив президент, представляючи в Пентагоні програму під назвою «Зміцнення глобального лідерства США: пріоритети оборони в XXI столітті». Серед стратегічних супротивників Сполучених Штатів Обама виділив Іран і Китай. Щодо останнього президент зауважив, що Пекін в довгостроковій перспективі буде надавати все більший вплив на економіку і військову сферу США.

План Обами щодо зменшення військових витрат натрапив на різку критику республіканців. Вони побоюються, що цей проект поставить під загрозу один з ключових принципів військової доктрини США — здатність вести дві великі війни одночасно.

У проекті нинішнього президента немає ні слова про скасування цього принципу, однак консервативні аналітики вважають, що до цього все і йде. У зв’язку з цим керівник республіканців у парламентському Комітеті з питань збройних сил Бак Маккеон (Buck McKeon) заявив: «Для того, щоб виправдати масштабні скорочення у військовій сфері, він (Обама — прим. Стрічки.Ру) відкликав гарантії того, що ми будемо підтримувати наших союзників і кидати виклик опонентам. Президент повинен розуміти, що у світу завжди був, є і буде лідер. Поки Америка відступає, хтось інший йде вперед «.

Нова військова стратегія США вироблена в умовах необхідності бюджетної економії, при тому що зовнішньополітичні зобов’язання країни як і раніше великі. Прихильники проекту звертають увагу на те, що в останнє десятиліття Сполучені Штати брали участь у кількох великих військових конфліктах, що призвело до серйозних людських і фінансових втрат. Якщо адміністрація Обами залишиться при владі, програму почнуть реалізовувати починаючи з 2013 року.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.