RSS

Украинские новости

У Білорусі введена адмінвідповідальність за порушення в інтернеті

  •      33

Введення в Білорусії адміністративної відповідальності за правопорушення в інтернеті не передбачає тотального відсікання білорусів від всесвітньої павутини, змушені пояснювати білоруські чиновники.

З 6 січня в Білорусі набирають чинності нові закони, що передбачають штрафи за порушення норм, які в листопаді білоруський парламент прийняв у розвиток підписаної майже два роки тому указу президента Олександра Лукашенка «Про заходи щодо вдосконалення використання національного сегменту мережі інтернет».

З п’ятниці, наприклад, починає діяти «чорний список» інтернет-сайтів, доступ до яких перекрито в освітніх установах, державних конторах, підконтрольних фірмах.

У список, за твердженням відповідальної за «обмежений доступ» Держінспекції по електрозв’язку, внесені в основному порнографічні сайти.

Службовці, які звикли на робочому місці переглядати опозиційні новини, повідомляють, однак, що в установах вже кілька тижнів практично заблокований доступ до сторінок соціальних мереж і деяким опозиційним інтернет-порталам.

«Сайти, які вирішено блокувати, почали вносити в цей список ще восени чи влітку минулого року і все це теж пов’язано з указом Лукашенка № 60, — пояснює Федір Короленко, директор підприємства Akavita. — Це вимога блокування — тільки для державних та освітніх установ, щоб з робочих місць люди не могли користуватися цими сайтами. Але прийшовши додому або з особистого мобільного люди можуть мати доступ до цих сайтів так само, як мали раніше «.

«Нечитабельним текст»

Підприємство Короленко стежить за рейтингами білоруських сайтів, веде каталоги інтернет-ресурсів, займається аналізом продуктів.

Короленка запевняє, що побоювання деяких співвітчизників про тотальне заборону на відвідування зарубіжних сайтів з 6 січня поки безпідставні і продиктовані «нечитабельним» текстом чиновницьких документів.

«До відповідальності будуть залучатися не ті, хто користується зарубіжними сайтами, а ті суб’єкти, які надають послуги білоруським користувачам Інтернетом і при цьому розміщуються за межами Білорусі — не на білоруських дата-центрах, — каже Короленко. — Зараз лише доповнили адміністративною відповідальністю положення указу президента, тому галас навколо цього дещо перебільшена «.

«Поширювана деякими ЗМІ та інтернет-ресурсами інформація про введення в Білорусі відповідальності за відвідування іноземних сайтів не відповідає дійсності», — заявив у четвер Оперативно-аналітичний центр (ОАЦ) при президентові Лукашенко.

Саме цей центр, на думку незалежних експертів, виконує завдання по контролю над білоруським інтернет-простором.

ОАЦ роз’яснив через пресу, що «законодавство не перешкоджає діяльності білоруських суб’єктів господарювання з реалізації товарів, виконання робіт та надання послуг за межами Білорусі з використанням зарубіжних інтернет-ресурсів».

Атаки на сайти

На думку чиновників з ОАЦ, вжиті заходи покликані «забезпечити прозорість інтернет-торгівлі, захистити інтереси білоруських інтернет-користувачів від забороненої до поширення законодавством інформації (торгівля людьми, порнографічні матеріали, пропаганда насильства, жорстокості тощо), створити умови для захисту честі і гідності «.

Між тим, в останні тижні ряд опозиційних сайтів піддався блокування.

Кібер-атаку випробував у новорічні дні інтернет-сайт «Хартія-97», майже тиждень заблокований сайт зареєстрованої в Чехії, але активної в Білорусії організації «Молодий Фронт».

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.