RSS

Украинские новости

МВФ знову вимагає підняти ціни на газ

  •      14

Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення ціни на газ для населення на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики на 58%.

Про це йдеться в листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем’єру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартиру МВФ у Вашингтоні.

У листі наголошується, що поточна енергетична політика України є неприйнятною.

«Занижена ціна на газ, використовуваний населенням та комунальними підприємствами, підриває фінансові позиції» Нафтогазу «і сектора загальнодержавного управління, позбавляє стимулів для підвищення ефективності використання енергоресурсів та інвестування, а також забезпечує непропорційно високі субсидії для найбільших споживачів газу», — говориться в документі.

У зв’язку з цим Фонд пропонує українському уряду провести підвищення ціни на газ для зазначених груп споживачів.

При цьому, на думку фінансової установи, навіть після такого підвищення ціни населення і ТКЕ будуть платити менше 25% вартості імпортованого газу, а отже, уряду необхідно буде проводити подальше підвищення тарифів.

«Уряд повинен оголосити про графік подальшого 20% підвищення тарифів на газ, яке буде проходити один раз на півроку, до часу, поки не буде забезпечено повне відшкодування вартості ресурсу», — вважає МВФ.

У той же час МВФ рекомендує уряду Україна реформувати існуючу систему соціальної допомоги, при якій основна маса субсидій направляється на домогосподарства, що належать населенню з великими доходами.

У зв’язку з цим Фонд пропонує уряду ініціювати зміну законодавчих норм з метою уніфікації та оптимізації системи надання субсидій, які орієнтувалися на найбільш незахищені верстви населення.

Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.