RSS

Украинские новости

Сто років тому Генрі Форд винайшов конвеєр

  •      4



7 жовтня 1913 року вперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті виробничий процес збирання автомобілів почав виконуватись за новою технологічною схемою — на конвеєрі. Це дало змогу скоротити тривалість процесу збирання автомобіля марки «Model T» в двічі (з 12,5 годин до шести). Протягом року цей час скоротився до 93 хвилин.

Прототипом конвеєрних ліній Форда були м’ясопереробні заводи, збудовані в 19 столітті в Чикаго і Цинцинатті. Підвішені на гаках туші забитих корів рухались по цеху по спеціальних дротах від робітника до робітника, кожен з яких виконував одну з необхідних операцій по переробці і пакуванню м’яса. Розробивши аналогічну лінію, пристосовану для збирання стартерів, Генрі Форд випробував її на початку 1913 року: 29 робітників виконували 29 операцій над пристроєм, котрий рухався між ними по спеціальному транспортеру. Це скоротило час збирання стартера з 20 хвилин до 13, а після набуття робітниками нових навичок — до 5-и.

Окрилені успіхом експерименту, інженери Форда створили дві аналогічні лінії для збирання двигуна і трансмісії до «Model T», а 7 жовтня 1913 року — для монтування шасі автомобіля. Використання конвеєра дало змогу в 1916 році знизити ціну «Model T» до 360 доларів. Згодом з конвеєрів заводів Форда «Model T» почала виходити кожні 24 секунди і ціна на машину впала нижче 300 доларів. До кінця 1916 року половина всіх машин світу були автомобілі «Model T».

До 1927 року, коли «Форд Модель Т» було знято з виробництва, їх було виготовлено і продано більше 15 мільйонів екземплярів.

Джерело


Related Images:

Система Orphus

Украинские новости © 2010-2023
Копирование материалов разрешено при условии прямой гиперссылки на Украинские новости

Материалы с пометкой «имидж» публикуются на правах рекламы и ответственность за их содержание несет рекламодатель.